מאמרים

הידעת? המילה הבחלה לקוחה מן התלמוד, שבו נקראים שלבי ההבשלה של התאנה: פגה, בוחל וצֶמֶל.

מהו תהליך ההבחלה? הבחלה הינו תהליך שמביא להבשלה מהירה של פירות באמצעות חומרים כימיים, ובמילים אחרות הבשלה מלאכותית. פירות בשלים בדרך כלל אינם מתאימים להובלה, מאחר שהם עלולים להירקב לפני הגעתם ללקוח הסופי . מאחר ואורך חיי המדף של הפירות קצר מאוד, הם נקטפים בעודם בוסר ועוברים תהליך של הבחלה ממש לפני שלב המכירה והשיווק.

תהליך ההבחלה מקנה לחקלאי יתרונות כגון:

  • ניצול מרבי של פירות העץ.
  • שליטה בכמויות הפרי הנמכר בשוק בתקופות שונות.
  • חיסכון בכוח אדם: ללא מערכת הבחלה החקלאי נדרש לקטוף בכל יום בכמויות קטנות וזאת בהתאם למספר ולכמות הפירות הבשלים על העץ באותו יום , לעומת זאת קטיף מבוקר מתבצע בהתאם גודל הפרי בעודו בוסר וביצוע תהליך הבחלה בהתאם לדרישות השיווק.

קיימות שתי דרכים עיקריות להבחלה:
1. הבחלה מהירה - החל מיום ועד ארבעה ימים.
2.הבחלה איטית – החל מארבעה ימים ועד שבוע וחצי.

באמצעות תהליך ההבחלה ניתן למעשה לזרז את תהליכי ההבשלה הטבעיים של הפירות ולאחסן את הפירות שעדיין במצב בוסר בבתי קירור (חדרי קירור).

כיצד מתבצע תהליך ההבחלה בחדר קירור?

הפירות המיועדים להבחלה מאוחסנים בחדרי קירור אטומים, אליהם מזרימים פנימה גז אתילן בריכוזים נמוכים ובהתאם לסוג הפרי. האתילן מעודד את תהליכי ההבשלה, בין השאר משום שהוא הורס את הכלורופיל שבקליפת הפרי , והופך את עמילן הפרי לסוכר.
תהליך זה הינו מורכב משילוב מערכות שצריכות לעבוד במקביל ע"מ לקיים תהליך הבשלה מדויק. מערך הבחלה שנבנה באופן לא איכותי ולא מדויק עלול לגרום לבישול ייתר של הפירות ולהסב עגמת נפש ונזק כספי גדול מאד לחקלאי.
מערך ההבחלה בחדר קירור נדרש להיות מדויק הבנוי מחומרי גלם איכותיים . המערכת כולה נדרשת להיות מסונכרנת ופועלת בהרמוניה יחד עם יחידות הקירור, מערכת ערפול ולחות, וזאת באמצעות התקנת בקרים אוטומטיים שמפעילים ובודקים באופן רציף ומדויק את כל התהליך ובכך מאפשרים לחקלאי פתרון אופטימאלי , חסכוני , איכותי, אמין ועמיד לאורך זמן.

חברת אגרוקולד בע"מ מתכננת מייצרת ומתקינה מערכות לחות והבחלה בחדרי קירור תעשייתיים. מערכות אוטומטיות המספקות לחקלאי שליטה ובקרה על הכמויות והריכוזים של גז האתילן בתהליכי ההבחלה לפירות שונים כגון : לימונים, תפוזים, בננות, מנגו ועוד.
חברת אגרוקולד בע"מ מלווה את החקלאי לאורך כל תהליך ההבחלה עד לקבלת מוצר איכותי ועמיד לאורך זמן. חברת אגרוקולד מספקת ייעוץ מקצועי לחקלאי בתחום הקירור, מיזוג, חשמל, ובניית בית האריזה 

מאת: ניר גמליאל אגרוקולד בע"מ